Oostvaarderskliniek Almere slaat alarm om drugs: dit jaar al twee tbs-ers overleden
De tbs-kliniek in Almere kampt met een hardnekkig drugsprobleem dat al twee levens kostte dit jaar. Dit weekend moesten alle tbs-ers op hun kamer blijven vanwege een zoekactie naar drugs, nadat meerdere patiënten onwel werden. De kliniek heeft justitie en inspectie gevraagd onderzoek te doen naar drugssmokkel. Advocaat Jan-Jesse Lieftink die een van de nabestaanden bijstaat maakt zich zorgen.
Officieel loopt het onderzoek naar de twee doden in mei en juni nog, maar inmiddels is vrijwel zeker dat designerdrugs de twee het leven kostten. Dat bevestigt ook de advocaat van de nabestaanden van een van de twee , Jan-Jesse Lieftink.
Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink staat nabestaanden bij van een van de drugsdoden. Een onderzoek naar hoe de drugs telkens de kliniek binnenkomen en wie ze distribueert is broodnodig.
Er vallen doden en het speelt in meerdere klinieken. Wat zit erachter? Wie doen dit? Hoe lopen de routes? Tegen mij heeft de officier van justitie gezegd dat er geen onderzoek naar smokkel komt, omdat er simpelweg geen politiecapaciteit is.
Hoeveel doden moeten er nog vallen? Het is duidelijk dat de kliniek het niet aankan. Hij vindt het absurd dat de Inspectie geen onderzoek doet naar de smokkel.
Lieftink zegt dat een stevig strafrechtelijk onderzoek ook een belangrijke signaalfunctie heeft. Het laat zien dat het menens is en dat smokkel gewoon niet getolereerd wordt. Lieftink zegt dat hij nog steeds wacht op informatie vanuit de kliniek. Het interne onderzoek van de kliniek is al klaar. Ze willen het alleen niet delen met ons. Voor nabestaanden is dat ondraaglijk. Veel tbs-ers willen weg uit de kliniek. Ze voelen zich onveilig en hun behandeling wordt door de onrust vaak verstoord.