Tbs-kliniek van ontsnapte misbruikverdachte Lelystad ligt al langer onder vuur: ‘Grove fouten gemaakt’
Advocaat Jan-Jesse Lieftink maakt zich in het Algemeen Dagblad zorgen naar aanleiding van heftige incidenten en vernietigende rapporten in en over de Oostvaarderskliniek.
De ontsnapte tbs’er die maandag in Lelystad vermoedelijk een vrouw misbruikte is niet het eerste incident rond de Oostvaarderskliniek in Almere. De tbs-kliniek krijgt er in nog niet verschenen rapporten flink van langs als het gaat om patiënten die met verlof gaan. Vorige maand werd tbs'er Michel B. veroordeeld tot een forse celstraf en opnieuw tbs, nadat hij tijdens proefverlof een moord pleegde in Lelystad.
De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde een onderzoek in na de arrestatie van Michel B. Hij was in april vorig jaar op proefverlof, een van de laatste stappen voor het eventueel beëindigen van de tbs. Samen met een andere oud-patiënt van de Oostvaarderskliniek doodde hij de 72-jarige Gerrit Thomassen; zelf ook ex-tbs'er.
Het inspectierapport is nog niet openbaar, maar al wel ingezien door direct betrokkenen. Advocaat Jan-Jesse Lieftink citeerde vorige maand enkele passages tijdens het proces tegen Michel B. Volgens de raadsman van Bureau TBS Advocaten blijkt uit het rapport dat de Oostvaarderskliniek ‘kolossale fouten’ heeft gemaakt rond het verlof van B. De kliniek zou ‘onvoldoende regie hebben op het resocialisatietraject’.
Naar de supermarkt
Lieftink is ook advocaat van de 37-jarige tbs'er die dinsdagochtend in Lelystad is opgepakt. De man mocht een uurtje op onbegeleid verlof, om naar de supermarkt te gaan. Hij keerde niet terug en wordt ervan verdacht zich in Lelystad te hebben vergrepen aan een vrouw.
De man werd na een nachtelijke zoekactie elders in Lelystad aangetroffen. Hij had de fiets van de vrouw nog bij zich. Volgens Lieftink heeft de man de verdenkingen bij de politie ontkend.
De advocaat maakt zich ernstig zorgen over de reeks incidenten rond de Oostvaarderskliniek. Vorige week nog werd een medewerker neergestoken door een patiënt. De vrouw raakte ernstig gewond.
‘Spijkerharde conclusies’
Het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid richt zich specifiek op de casus Michel B. Het eindrapport wordt komende maand verwacht, maar de conclusies in het conceptrapport zijn volgens Lieftink ‘spijkerhard en eenduidig’. ,,De Inspectie concludeert dat de Oostvaarderskliniek onvoldoende de regie op het resocialisatietraject van betrokkene heeft gevoerd. Het tekort aan passende voorzieningen had een reden moeten zijn voor intensief risicomanagement en regie’', aldus Lieftink.
‘Geen enkel toezicht’
Gespecialiseerd advocaat Lieftink vindt die verklaring aan de magere kant. ,,Een aantal kwetsbaarheden, stellen ze. Grove fouten, zou ik zeggen’’, reageert hij. Volgens hem is gebleken dat de Oostvaarderskliniek geen enkel toezicht hield op de mensen met wie Michel B. omging. Pas na zijn arrestatie werd duidelijk dat B. veel contact had met andere (ex-)tbs’ers.
Het resocialisatietraject van tbs’ers kent een aantal stappen. De eerste is begeleid verlof, daarna volgt onbegeleid verlof en als allerlaatste stap voor het beëindigen van de tbs is er het proefverlof. De man die wordt verdacht in de misbruikzaak in Lelystad was op onbegeleid verlof; Michel B. op proefverlof. Het toezicht wordt dan gehouden door de reclassering. B. verbleef nog wel in de kliniek in Almere.
Inspectie overweegt onderzoek incident Lelystad
Raadsman Lieftink zou zo'n onderzoek graag zien gebeuren, laat hij weten.
De inspectie werkt ondertussen ook aan een breder rapport over resocialisatie vanuit tbs-klinieken in heel Nederland. Dit wordt komende maand verwacht.
Advocaat Lieftink laat weten dat Michel B. in beroep gaat tegen zijn straf.