2022-06-28

Het leven achter de TBS-kliniek met advocaat Jan-Jesse Lieftink

Het leek wel een scene uit de populaire serie Prison Break. Via een gat in het hek en een vluchtauto, wisten vorige week twee mannen te ontsnappen uit de TBS-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen. Te gast is TBS-advocaat Jan Jesse Lieftink. Hij is gespecialiseerd in zware strafzaken en tbs-verlengingszaken.

Het leek wel een scene uit de populaire serie Prison Break. Via een gat in het hek en een vluchtauto, wisten vorige week twee mannen te ontsnappen uit de TBS-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen. Nu, bijna een week later, zijn de twee nog steeds uit handen van de politie. De TBS is voor veel mensen een ver van hun bed show. Een plek waar je zo min mogelijk mee te maken wil hebben. Maar hoe steekt de TBS nou precies in elkaar? Wat gaat er fout? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat gedetineerde een juiste behandeling krijgen?

Te gast is TBS-advocaat Jan Jesse Lieftink. Hij is gespecialiseerd in zware strafzaken en tbs-verlengingszaken. Via zijn bureau TBS Advocaten verleent hij bijstand aan mensen die worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum of in tbs-klinieken verblijven. De zaken die hij behandelt gaan veelal over moord, doodslag, zeden en terrorisme.


Het is niet de eerste keer dat een TBS'er weet te ontsnappen uit een TBS-kliniek. Een van de heftigste momenten die Jan Jesse zich kan herinneren, heeft alles te maken met een ontsnapping uit 2021.

Maar hoe is het voor een advocaat om iemand te verdedigen die dit soort heftige misdaden heeft begaan? Hoe ga je om met de familie van slachtoffers? En is het TBS-systeem hoe we dat nu kennen, nog wel van deze tijd?

Advocaat Jan-Jesse Lieftink vertelt hierover in een openhartig interview in de Nacht van BNN-VARA.


Bron: Radio 1