2021-09-06

Advocaat pleit voor snellere uitbreiding Oostvaarderskliniek

De geplande uitbreiding van de Oostvaarderskliniek in Almere zal op korte termijn het dringende tekort aan tbs-plaatsen in Nederland niet terugdringen. Dat zegt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink na bestudering van de plannen. Lieftink heeft veel cliënten in de kliniek en kent de situatie daar goed. Hij zou graag zien dat er op korte termijn meer tbs-plaatsen komen.

De Oostvaarderskliniek houdt deze week twee informatiemarkten voor omwonenden. Die kunnen daar uitleg krijgen over de uitbreidingsplannen van de kliniek.

Doorstroming is een probleem
Door het toenemende aantal tbs-beschikkingen dat rechters opleggen, is er een dringend tekort aan tbs-plekken. Volgens Lieftink staan er nu in heel Nederland 70 mensen op de wachtlijst voor een behandeling in een tbs-kliniek. Doorstroming is een groot probleem in de tbs-wereld. Omdat er geen plekken bijkomen, zitten terbeschikkinggestelden in de gevangenis terwijl ze al met hun behandeling zouden moeten beginnen. Aan de andere kant is er door een gebrek aan geschikte woonruimte, waardoor ook de uitstroom minder soepel verloopt dan gewenst.

Systeem zit vast
Omdat de uitbreiding in Almere op z'n vroegst pas in 2026 klaar is, kunnen er ook pas vanaf dan extra cliënten in de kliniek worden ondergebracht.

Of dat ook werkelijk gebeurt, is volgens Lieftink nog maar de vraag. Als het aantal cliënten wordt uitgebreid, is er namelijk ook extra personeel nodig. Volgens Lieftink is de afgelopen tijd wel gebleken dat dit lastig te vinden is. "Het hele systeem zit muur- en muurvast", aldus de advocaat.

De informatiemarkten in de kliniek worden dinsdag en woensdag vanaf 17:00 uur gehouden. Vanwege corona mogen per keer slechts 12 buurtbewoners de markt bijwonen. Aanmelden is dus nodig.

Petitie tegen uitbreiding
Omwonenden van de kliniek zijn een petitie gestart tegen de uitbreidingsplannen. Deze is inmiddels bijna 400 keer ondertekend. Advocaat Lieftink constateert dat de buurt zich goed geörienteerd heeft op de inhoud van de plannen. Hij zegt best eens met omwonenden te willen spreken om van gedachten wisselen.