2023-05-24

Tbs-traject van moordenaar Nadia van de Ven (25) met één jaar verlengd: ‘Ik vind het onbegrijpelijk’

Het tbs-traject van Pascal F. is met één jaar verlengd. Het Openbaar Ministerie had onlangs twee jaar verlenging geëist.
De ex-Leusdenaar, die in 2002 de Utrechtse Nadia van de Ven (25) vermoordde, vertelde twee weken terug tijdens een tbs-verlengingszitting bij de rechtbank Midden-Nederland dat het beter met hem gaat en hij stappen maakt buiten de kliniek waar hij verblijft. Hij verblijft daar nog wel, maar werkt buiten de poorten. Advocaat Abdel Ytsma staat hem bij.

Het OM vond dat te kort door de bocht en is er niet van overtuigd dat F. niet opnieuw de fout in kan gaan. De rechtbank volgt echter het advies van de kliniek waar F. verblijft.

Pascal F. werd in eerste instantie tot levenslang veroordeeld voor de moord op Van de Ven en verzekeringsagent Anton Bussing, maar in hoger beroep werd bepaald dat het laatste misdrijf niet bewezen kon worden. Daarop werd levenslang omgezet in twintig jaar cel en tbs. Sinds zijn tbs-traject startte, wordt regelmatig bekeken of en met hoeveel jaar de behandeling moet worden verlengd.

Nadia’s zus, Lucinda van de Ven, is teleurgesteld in het vonnis van de Utrechtse rechtbank om de tbs met één jaar te verlengen. ,,Ik vind het onbegrijpelijk, ze nemen mijns inziens een onverantwoord risico.’’

Nazorg

Lucinda van de Ven pleitte bij de zitting voor de oprichting van een ‘expertisecentrum dodelijk geweld’, om meer nazorg te kunnen verlenen aan nabestaanden na een moord. Die is nu, zo ondervond zij de afgelopen twintig jaar, ondermaats. Ze kwam er recent achter dat F. al op proefverlof gaat, terwijl zij daar niet over was ingelicht. Exemplarisch voor hoe er met nabestaanden wordt omgegaan, zei ze.