2023-05-23

Ontsnapte tbs-er zegt dat hij ex-vriendin in Soest neerstak uit noodweer

De ontsnapte tbs'er die eind november zijn ex-vriendin neerstak in haar flat aan de Smitsweg in Soest, zou uit zelfverdediging hebben gehandeld. Dat betoogde zijn advocaat Niels Van Wersch tijdens een regiezitting in de rechtszaak over het bloedige incident. De verdachte was daarbij zelf niet aanwezig.

Volgens de advocaat van M. Niels van Wersch blijkt uit appjes en afgeluisterde gesprekken dat zijn cliënt en het slachtoffer onenigheid hadden over geld. Zij zou hebben gedreigd "ruis te veroorzaken in zijn tbs-traject" en hij voelde zich afgeperst, zegt de advocaat. M. zou op de fatale dag tijdens een verlof zijn ontsnapt om dat met haar uit te praten.

Er was volgens de advocaat geen vooropgezet moordplan, zoals het slachtoffer verklaarde, maar een uit de hand gelopen conflict. "De eerste dreiging ging van haar uit en niet van hem", aldus Van Wersch. Zijn cliënt zou ook geen wapen bij zich hebben gehad toen hij zijn ex opzocht. Na het incident zou M. het slachtoffer hebben geappt: "Ik heb het fout gedaan, had misschien niet naar je toe moeten komen. Als ik je wil kieren, wat doe ik dan een uur in je huis? Jij trok een niffie!"

Volgens Van Wersch is M. op 30 november vorig jaar 40 minuten bij de vrouw binnen geweest en had hij de 16-jarige jongen die hem hielp bij de ontsnapping vooraf weggestuurd. "Dat klinkt niet heel logisch als je kwade opzet hebt en je snel uit de voeten wil maken", vond de advocaat.

Het slachtoffer zou tijdens het conflict een mes hebben gepakt en de verdachte hebben bedreigd. Bij het afpakken van het mes liep M. snijwonden in zijn handen op, stelde zijn advocaat.

Volgens advocaat is er geen grond meer om zijn cliënt te verdenken van 'poging moord', er zou alleen nog het minder zware 'poging doodslag' ten laste moeten worden gelegd. Maar daar verzette de officier van justitie zich tegen en de rechtbank besliste dat er nog altijd voldoende ernstige bezwaren zijn voor de verdenking van een moordpoging, in de vorm van belastende getuigenverklaringen en appjes.

Op verzoek van de verdediging zullen de komende tijd meerdere getuigen aanvullend worden gehoord, onder wie het slachtoffer en de huidige vriendin van de verdachte. Een verzoek om ook het 5-jarige zoontje van het slachtoffer extra te verhoren, wees de rechtbank af. Gespecialiseerde rechercheurs hebben in een kindvriendelijke studio al twee keer met het jongetje gesproken en dat bleek bijzonder belastend voor hem.

Op 15 augustus is er opnieuw een voorbereidende zitting over de steekpartij.

Niels van Wersch gaf ook commentaar in de uitzending van RTL Boulevard op de zaak.