2023-09-07

Mario overleed na een caféruzie: 'Een trap, alsof een penalty werd genomen'

Het heeft een haar gescheeld of de dood van de 71-jarige Mario was de boeken ingegaan als ‘de val van een barkruk’. De politie dacht aan een ongeluk, de dochters van Mario vertrouwden het niet. Er kwam nader onderzoek en daarom zit Ricardo M. nu alsnog als verdachte in de rechtszaal. Advocaten Jan-Jesse Lieftink en Abdel Ytsma van Bureau TBS Advocaten staan hem bij.

Het is een doorsnee vrijdagavond, 22 juli 2022. Twee vrienden zitten op het terras van een café aan de Wolphaertshof in Rotterdam en drinken het nodige. Plotseling krijgen ze ruzie en het loopt flink uit de hand.

Het is Mario die als eerste geweld gebruikt door met een fles op het hoofd van Ricardo te slaan. Die reageert met een duw. Als beide mannen op de grond liggen, staat Ricardo op en trapt zijn maat meerdere keren tegen het hoofd.

Van kruk gevallen

Het slachtoffer wordt naar het ziekenhuis gebracht en overlijdt tien dagen later, op 1 augustus 2022. Mario heeft in het ziekenhuis verklaard dat hij van een kruk was gevallen. De politie gaat daar vanuit en doet ter plaatse geen verder onderzoek.

Als de dochters van Mario uit Portugal komen, vertrouwen ze het niet. Maar de politie-arts schrijft het zelfs officieel op: het letsel aan het hoofd past bij een val. De doodsoorzaak is een ongeluk.

Op aandringen van de dochters ondervraagt de politie toch enkele getuigen. En dan ontstaat een heel ander beeld. Zij vertellen dat Mario hard tegen het hoofd is geschopt en noemen Ricardo als de dader.

Mishandeling is doodsoorzaak

Als de patholoog vervolgens het lichaam van het slachtoffer onderzoekt, constateert hij een veelheid aan fracturen in het hoofd: ‘zeer ernstig letsel aan schedel en hersenen, uitgebreide hersenkneuzing, breuken aan jukbeen, oogkas en kaak’.

De patholoog is donderdag naar de rechtszaal gekomen en is klip en klaar: “Mishandeling is zonder meer de doodsoorzaak.”

Advocaat Jan-Jesse Lieftink wijst nog op de broze gezondheid van de 71-jarige Rotterdammer. Had hij niet in april 2022 een beroerte gehad en in juni een ongeluk met een scooter? “Kan de dood niet het gevolg zijn van een opeenstapeling van gebeurtenissen, kort na elkaar?”, vraagt Jan-Jesse Lieftink.

Maar de patholoog is ook hier duidelijk: “De beroerte en de val met de scooter zijn niet relevant als doodsoorzaak. Er zit wat oud letsel, maar dat wordt volledig overschaduwd door het letsel van de mishandeling.” Zo wijst hij erop dat het scooterletsel rechts zit op het gelaat, het ernstige letsel, van de mishandeling, links.

Drankjes betalen

En dus richten alle ogen zich weer op Ricardo M. Waarom was hij zo boos op zijn vriend? Hij vertelt over een gezellige avond, die ontspoorde omdat hij steeds de drankjes moest betalen en Mario eiste dat hij wéér naar de bar ging. “Ik vond dat ondankbaar, hij begon hard te praten en toen ben ik naar binnen gegaan. Ik zei dat hij nu maar eens zelf moest betalen.” Dat is het moment dat Mario een bierflesje pakt en het geweld begint.

De camerabeelden worden in de rechtszaal afgespeeld, een paar keer ook vertraagd. Ricardo M.: “Ik ben niet blij dat het zo is afgelopen maar het was actie-reactie. Als hij niet zo agressief had gedaan, was dit niet gebeurd.”

Het Openbaar Ministerie vindt het opmerkelijk dat de 39-jarige verdachte diezelfde avond nog naar vrienden gaat, ‘alsof er niets is gebeurd’ en daar cocaïne gebruikt.

Ook de nabestaanden, de beide dochters van Mario, hekelen het gedrag van de verdachte. Vanuit Portugal laten zij via een geluidsverbinding weten: “We zijn gekwetst dat u de schuld bij onze vader legt en geen spijt heeft betuigd.”

Vijf keer geschopt

De man heeft in het Pieter Baan Centrum geweigerd mee te werken aan onderzoek naar mogelijke geestelijke stoornissen. Het OM eist daarom alleen een celstraf tegen Ricardo M.: zeven jaar cel. “In het hoofd van het slachtoffer waren meer botten gebroken dan er nog heel waren. Hij is vijf keer geschopt en die laatste trap moet zeer krachtig zijn geweest. Een getuige spreekt van ‘een soort penalty’ die werd genomen.”

Noodweerexces

Advocaten Jan-Jesse Lieftink en Abdel Ytsma gaan niet uit van doodslag. “Het was heftig geweld, maar er zat geen opzet in.” Daarnaast zien zij alle incidenten (bierflesje, worsteling, trap) als één geheel. “Cliënt was zeer geëmotioneerd en bang. Het schoppen is terug te voeren op de aanslag met het bierflesje.”

Juridisch heet dat noodweerexces: een vorm van zelfverdediging als reactie op het eerdere geweld. “De stoppen waren doorgeslagen.”

Rollen omgedraaid

Het OM erkent dat het slachtoffer een rol heeft gehad in het drama. “Zonder die klap was het niet uit de hand gelopen.” Ricardo mocht zich verweren, maar toen beide mannen op de grond lagen, was hij het die opstond en ging schoppen. “De rollen waren omgedraaid. Geen weldenkend mens noemt dit nog zelfverdediging. Dit was een keiharde aanval. Botte boosheid, brute agressie.”

De officier van justitie merkt tot slot nog op dat het te betreuren is dat deze zaak niet direct goed is opgepakt. Van ‘een val van een barkruk’ naar zeven jaar cel eisen: met dank aan de dochters.

De rechtbank in Rotterdam vindt in haar uitspraak wel dat er sprake is geweest van hevige emoties bij Ricardo, maar vindt dat er geen sprake was van noodweerexces.

Wel neemt de rechtbank de aanslag van Mario en hevige emoties mee in de strafmaat. Voor doodslag legt de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar op.

Ook het Algemeen Dagblad heeft volop aandacht aan deze zaak besteed. Onder meer met de podcast de Zaak X: Het laatste biertje van Mario (71).