Man die ‘Meisje van Nulde’ ombracht en dumpte verzet zich niet tegen langere tbs-behandeling
Zelf was Mike J. (54) maandag niet aanwezig bij de rechtbank in Zutphen, waar een besluit werd genomen over eventuele verlenging van de aan hem opgelegde tbs-maatregel. De zitting was ook kort, want eigenlijk iedereen is het erover eens: de voor doodslag op kleuter Rowena Rikkers veroordeelde J. moet langer worden behandeld. Advocaat Niels van Wersch staat hem bij.
Mike J. kreeg in 2003 12 jaar celstraf en tbs opgelegd vanwege doodslag op de Dordtse Rowena Rikkers, de dochter van zijn vriendin, Wanda.
Het 4-jarige meisje overleed als gevolg van langdurige mishandeling en daarna bewaarde J. het lichaam enige tijd in een vriezer. Later zaagde hij de overblijfselen van het meisje in stukken en dumpte de lichaamsdelen.
In augustus 2001 werd bij Strand Nulde de romp gevonden van een onbekend meisje, dat daarna bekend kwam te staan als het ‘Meisje van Nulde’.
In de maanden na de vondst werden nog het hoofd en een hand gevonden bij Hoek van Holland en in het Veluwemeer. Uiteindelijk kon Mike J. worden aangehouden in verband met de lugubere vondsten.
Eigenlijk zou er in juni al door de rechtbank worden besloten wat er met Mike J. moet gebeuren, maar hij kwam destijds niet opdagen bij de zitting. De rechter is na die tijd bij J. langs geweest, vertelde hij vandaag in Zutphen.
Hoog risico op herhaling
J. verbleef eerder in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maar blijkt inmiddels sinds enige tijd in de zogenoemde longstay-afdeling van de Nijmeegse Pompekliniek te zitten. ,,Sinds zijn verblijf in de nieuwe kliniek is het redelijk stabiel geworden, begrijp ik’’, meldde de officier van justitie in de rechtszaal.
Een psychiater die Mike J. heeft onderzocht en de Pompekliniek blijken niettemin voor verlenging van de tbs-maatregel te zijn. J. kampt volgens de psychiater nog altijd met een psychische stoornis en ook het risico op herhaling zou zonder verdere behandeling hoog zijn.
Een medewerker van de kliniek meldde in de rechtszaal dat J. inmiddels wel enkele keren met verlof is geweest en dat hij het ‘erg spannend’ vindt om zich in de maatschappij te begeven. Zelf heeft J. aangegeven dat hij op dit moment op zijn plek zit en het relatief goed met hem gaat, en dat hij zich niet verzet tegen verlenging van de tbs-maatregel.
De rechtbank besloot na een kort beraad dan ook ter plekke dat het tbs-regime van Mike J. met twee jaar wordt verlengd.