2023-10-24

Tbs'er Kendrick M. aanwezig in rechtbank, 'wil nog niets zeggen'

Tbs'er Kendrick M. (32), die tijdens zijn verlof ontsnapte en wordt verdacht van poging tot moord op een 27-jarige vrouw in Soest, is het oneens met de beweringen die twee gedragsdeskundigen over hem hebben gedaan. Daarom wil zijn advocaat hen vragen stellen tijdens de inhoudelijke zitting op 27 februari 2024. Advocaten Lauren Schouten en Niels van Wersch van Bureau TBS Advocaten staan hem bij.

M. was dinsdag, anders dan bij eerdere zittingen, aanwezig tijdens de voorbereidende behandeling van zijn zaak in de rechtbank in Utrecht. Ook het slachtoffer was aanwezig, maar wel in een andere ruimte. M. liet weten geen behoefte te hebben om iets te zeggen. "Dat doe ik de volgende keer, dan ga ik meer zeggen", zei hij tegen de rechter.

De officier van justitie liet weten dat het onderzoek is afgerond en de zaak dus wat het Openbaar Ministerie betreft inhoudelijk kan worden behandeld. De deskundigen die de rechtbank zal gaan oproepen, zijn een psychiater en forensisch rapporteur, en een psycholoog.

Doodslag en ontsnapping

M. zit nu in de gevangenis in Vught. Zijn voorlopige hechtenis is verlengd. Daarvoor zat hij sinds 2018 in de Pompekliniek in Nijmegen voor doodslag, waarvoor hij ook acht jaar cel kreeg. Tijdens zijn begeleid verlof op 30 november vorig jaar ging M. ervandoor. Zijn begeleider ging nog achter hem aan, maar er stond een auto klaar waar de tbs'er in sprong. Drie personen uit Bergschenhoek zouden M. hebben geholpen met ontsnappen. Een van hen is een 16-jarige jongen.

M. zou na zijn ontsnapping de 27-jarige vrouw in haar woning in Soest hebben bezocht, waar ook haar toen 5-jarige zoontje was. Daar zou hij de vrouw meerdere malen hebben gestoken met een mes. Ook zou hij haar hebben geslagen en haar keel dicht hebben geknepen.

Aanwezigheid slachtoffer

Haar advocaat liet weten dat de vrouw van plan is tijdens de volgende zitting wel in de zaal plaats te nemen, "als zij zich daar goed genoeg voor voelt". "Het hangt ervan af hoe ze vandaag ervaren heeft, en dat moet ik nog met mijn cliënt bespreken", zei de raadsvrouw. "Het is misschien prettig om een videozaal achter de hand te houden, voor als ze zich toch niet senang voelt die dag."

Het zoontje van de vrouw is de enige ooggetuige van het incident. Hij volgt therapie en kan moeilijk praten over het incident waarbij zijn moeder zwaargewond is geraakt.

Advocaten Lauren Schouten en Niels van Wersch zullen Kendrick bijstaan tijdens de inhoudelijke zitting op 27 februari 2024.