2022-11-07

Dodelijke steekpartij Veldzicht: ‘Je kunt er niet zo een mes uit de keuken pakken en verstoppen op je kamer

De steekpartij waarbij zaterdag een sociotherapeut van de psychiatrische kliniek Veldzicht om het leven kwam en twee van haar collega’s gewond raakten, vond plaats op afdeling ‘West 5’. Dat is niet de zwaarst beveiligde afdeling in Veldzicht. „Maar je kunt er niet zo een mes uit de keuken pakken en verstoppen op je kamer.” Aram Sprey heeft er meerdere cliënten.

Veldzicht is geen reguliere tbs-instelling, voor zover die überhaupt bestaan, maar de kliniek in Balkbrug heeft wel tbs-patiënten. De patiënten met de hoogste risico’s verblijven in het hoofdgebouw op het terrein. Daar geldt het hoogste beveiligingsniveau: niveau 4. Dat vertelt advocaat Aram Sprey, die veel cliënten in Veldzicht heeft.De steekpartij waarbij zaterdag een sociotherapeut van de psychiatrische kliniek Veldzicht om het leven kwam en twee van haar collega’s gewond raakten, vond plaats op afdeling ‘West 5’. Dat is niet de zwaarst beveiligde afdeling in Veldzicht. „Maar je kunt er niet zo een mes uit de keuken pakken en verstoppen op je kamer.”

Veldzicht is geen reguliere tbs-instelling, voor zover die überhaupt bestaan, maar de kliniek in Balkbrug heeft wel tbs-patiënten. De patiënten met de hoogste risico’s verblijven in het hoofdgebouw op het terrein. Daar geldt het hoogste beveiligingsniveau: niveau 4. Dat vertelt advocaat Aram Sprey, die veel cliënten in Veldzicht heeft.

Milder regime
Op het terrein achter het hoofdgebouw bevindt zich een aantal gebouwen met afdelingen waar een iets milder regime geldt: niveau 3. Dat is ook het beveiligingsniveau op West 5, waar zich zaterdag een ongekend drama afspeelde. In die gebouwen zitten voornamelijk vreemdelingen met psychiatrische problemen en mensen die vanwege diezelfde problemen van de rechter een zorgmachtiging hebben gekregen.Sprey: „Het is een afdeling die je niet mag verlaten, dus geen open afdeling. Alleen mensen die verlof krijgen, mogen het terrein af.” Toch is het regime milder dan in de hoofdkliniek. „Iedere patiënt heeft een eigen kamer, maar er is wel een soort opendeurenbeleid. Dus de patiënten zitten veel op de groep, zoals ze dat noemen. Dat is een soort gezamenlijke ruimte.”

Ook tbs
Er zitten in dit deel ook tbs’ers. ,,In individuele gevallen kan het zijn dat een patiënt meer op zijn kamer wordt ingesloten, bijvoorbeeld als iemand de boel ontregelt. Maar op de zwaardere afdelingen van Veldzicht zitten ze veel meer achter de deur.” Het is niet mogelijk om van de zware afdeling naar de gebouwen in West te lopen. „Daar zitten meerdere gesloten deuren tussen.”

Sprey is zeer te spreken over de kliniek. „Ik heb er over het algemeen goede ervaringen mee. Mijn cliënten zijn daar goed vooruitgegaan of gestabiliseerd. Een cliënt die terug moest naar zijn geboorteland, is ook goed geholpen. Het contact met de begeleiders is goed. En als ik cliënten bezoek, zie ik vaak dezelfde gezichten.”


Bron: Stentor