2022-09-29

Tbs-advocaten: PVV-er maakte zich schuldig aan groepsbelediging

Bureau TBS Advocaten overweegt om namens cliënten in de Almeerse Oostvaarderskliniek aangifte te doen tegen PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. Volgens de advocaten heeft het Kamerlid zich woensdag tijdens een interview met Omroep Flevoland schuldig gemaakt aan groepsbelediging.

In het gesprek met de omroep zei het PVV-kamerlid dat tbs'ers vaak de zwaarste criminelen zijn, omdat het gaat om moordenaars en verkrachters. Markuszower omschreef tbs'ers verder als meestermanipulanten en als tbs-criminelen.

Het Kamerlid stelde ook dat tbs'ers vaak levensgevaarlijk en zeer gewelddadig zijn, maar desondanks relatief vrij kunnen rondlopen. Wat Markuszower betreft zouden zij niet als patiënt moeten worden bestempeld, maar als misdadiger. Behandelaars zouden zich moeten ontfermen over zieke mensen en niet over criminelen in een tbs-kliniek.

Uitspraken gaan alle perken te buiten
Volgens tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink gaan de uitspraken van Markuszower alle perken te buiten. Hij heeft het interview met zijn kantoorgenoten bekeken. Samen komen zij tot de conclusie dat vervolging mogelijk zou moeten zijn wegens groepsbelediging.

Markuszower zou zich schuldig hebben gemaakt aan de opzettelijke belediging van mensen met een psychische handicap. "En dat is juist een kenmerk van patiënten in een tbs-kliniek", legt advocaat Lieftink uit. "Een belangrijke voorwaarde voor plaatsing in een tbs-kliniek is dat er bij iemand een psychische stoornis moet zijn vastgesteld."

Lieftink stoort zich ook ernstig aan de stelling van de PVV'er dat er alleen maar moordenaars en verkrachters in de Almeerse kliniek zouden zitten. "Onder mijn cliënten zijn allerlei verschillende mensen. Sommigen zitten er bijvoorbeeld voor diefstallen, afpersing of stalking. Dit gaat echt veel te ver."

Ophef
De omroep sprak woensdag met het Kamerlid naar aanleiding van de recente ophef rond de tbs-kliniek in Almere. Deze week werd bekend dat een behandelaar van de kliniek ervan wordt verdacht een patiënt in de kliniek te hebben verkracht. Voor de PVV was dit aanleiding om te pleiten voor sluiting van de Oostvaarderskliniek.