2022-12-02

Kritiek op ‘krakend’ tbs-systeem na nieuw incident bij Pompekliniek: ‘Er worden foute inschattingen gemaakt’

Het tbs-stelsel in Nederland dreigt onhoudbaar te worden. De vlucht van een tbs’er van de Pompestichting in Nijmegen die even later in Soest een vrouw neerstak, is onderdeel van een groter, structureel probleem in de tbs-sector. Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink luidt de noodklok.

Dat zegt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink, zelf warm pleitbezorger van het Nederlandse tbs-systeem. ,,Maar zelfs ik kan het bijna niet meer verdedigen. Er zijn te veel incidenten bij te veel tbs-klinieken.”

Hij reageert op het nieuwe, zware incident rond de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen. Een tbs’er ontsnapte woensdag tijdens begeleid verlof. Het blijkt te gaan om Kendrick M. die in 2013 werd veroordeeld tot negen jaar cel en tbs wegens de moord op zijn ex-vriendin Marigret Fullinck (20) uit Rotterdam.

Duidelijk is dat het zo niet langer kan. Er zal flink geïnves­teerd moeten worden om ons tbs-stel­sel overeind te houden

Woensdag zou een vluchtauto voor M. hebben klaargestaan. In Soest viel hij vervolgens met een mes een vrouw aan, die zwaargewond raakte. Verdachte en slachtoffer zouden elkaar kennen. M. werd na een klopjacht gearresteerd.

Flinke investeringen

Het zoveelste incident met een tbs’er leidt tot geschokte reacties. Advocaat Lieftink pleit voor een nieuw parlementair onderzoek naar wat er mis is in de tbs. ,,Het wordt tijd dat de sector zélf de noodklok luidt.

En dat politici niet alleen naar verontwaardigd om een onderzoek roepen als er weer eens iemand is ontsnapt, maar zich écht afvragen wat er structureel mis is.” Flinke investeringen zijn volgens hem nodig om het stelsel overeind te houden.

Twee knelpunten

De advocaat ziet twee belangrijke knelpunten, waaronder een tekort aan personeel. ,,Gevolg is mijns inziens dat het ontbreekt aan forensische scherpte en er foute inschattingen worden gemaakt, bijvoorbeeld bij het toekennen van verlof.”

Probleem twee: rechters zijn de laatste jaren vaker tbs gaan opleggen. ,,Door die gestegen instroom is de druk in de klinieken hoger geworden, ook de werkdruk.”

Te hoge werkdruk

Waren er in 2018 nog 1310 mensen met tbs, in 2021 waren dat er 1490, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo’n honderd mensen wachten in gevangenissen tot er een plek vrij komt in een tbs-kliniek, verklaarde directeur Edo de Vries van de Pompestichting eerder dit jaar.