2022-06-22

Hoe kunnen tbs'ers weer ontsnappen uit de Pompekliniek?

Hoe kunnen tbs'ers opnieuw ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen? Het is de derde keer in enkele jaren tijd. Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink is verbaasd: "Hoe komen die twee überhaupt in de buurt van die hekken?"

Luciano D. (24) en Sherwin Benshomin W. (27) wisten dinsdagavond om 20.30 uur te ontsnappen. 's Ochtends maakte de Pompekliniek pas bekend dat de twee voortvluchtig zijn.

Hoe komen ze bij het hek?

'Triest' noemt Lieftink de uitbraak. "Luciano D. zat er pas een maand of twee. Hij is in staat om op klaarlichte dag bij een hek te komen, terwijl hij daar net zit en waarschijnlijk nog niet eens vrijheden heeft weten op te bouwen."

De advocaat heeft beide ontsnapte tbs'ers eerder bijgestaan. Hij heeft meerdere ontsnappingszaken gedaan. "Ik weet dat het niet normaal is dat ze bij dat hek kunnen komen. Mensen zitten op eigen afdelingen met buitenruimes. Die hekken komen niet in de buurt van de buitenruimtes. Hoe kom je daar? Ik heb werkelijk geen idee."

Naar verluidt is er een gat in het hek gemaakt met een slijptol. Wie dat heeft gedaan, is niet bekend. "Die tbs'ers kunnen wel contact hebben met de buitenwereld, maar telefonisch contact en bezoek wordt gescreend. Hoe dat dan is gegaan, dat weet ik niet", aldus de advocaat.

'Nieuw hek bouwen kost blijkbaar drie jaar'

Lieftink vindt het ongelofelijk dat dit opnieuw kan gebeuren. "Na de ontsnapping in 2017 moest daar een nieuw hek komen. Ze zijn bezig met het bouwen van een nieuw hek, maar dat moet blijkbaar drie jaar kosten."

Bekenden van elkaar?

Advocaat Jan Jesse Lieftink stond beide mannen bij tijdens eerdere zaken. In hoeverre waren deze twee tbs'ers bekenden van elkaar? "Ik weet niet of ze elkaar kenden voordat ze hier terechtkwamen. Ze hebben allebei jeugd-tbs gehad, misschien dat ze elkaar daarvan kennen, maar dat is speculatie. Ik ken Sherwin als een introverte, goedlachse, aardige jongen.Ik schrik hier enorm van."Maar hoe gevaarlijk zijn deze twee ontsnapte mannen? "Deze mannen zijn nu op de vlucht en willen kosten wat kost uit handen van de politie blijven. Dat betekent dat het best weleens gevaarlijk kan worden", zegt Lieftink.

Waarschijnlijk zijn ze al lang de grens over

Hij refereert aan een eerdere ontsnappingszaak, waarbij een gevluchte gevangene in Ochten is doodgeschoten door de politie. "Je kunt wel zeggen dat dit de hoogste prioriteit heeft bij de politie. Ze hebben speciaal getrainde eenheden die hier volle bak op zitten. Want iedere minuut die voorbijgaat, verliezen ze die twee verder uit het oog. Waarschijnlijk zijn ze al lang de grens over, want ze hebben ongetwijfeld een plan."

Strafverlenging?

Mochten Luciano D. en Sherwin Benshomin W. worden gevonden door de politie, dan is van een strafverzwaring geen sprake. "Het is niet strafbaar om te ontsnappen", weet Lieftink. "Maar als die mensen terugkomen, krijgen ze geen verlof meer. Voor hun tbs-traject betekent dit enorme vertraging."