2024-08-13

‘Maximum gevangenisstraf met tbs voorwaarden omhoog om stelsel te ontlasten’

Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink van Bureau TBS Advocaten wil in gesprek komen met leden van de Vaste Kamercommissie van Justitie. Hij wil de maximum gevangenisstraf waarbij de rechter tbs met voorwaarden kan opleggen verhoogd zien. Hierdoor kan het tbs-stelsel volgens hem worden ontlast.

Lieftink wil onder meer met Kamerleden Songül Mutluer, Joost Sneller, Ulysse Ellian en Nicolien van Vroonhoven in gesprek over het verhogen van de maximum gevangenisstraf in combinatie met oplegging van tbs met voorwaarden. Dat laat hij in een bericht op LinkedIn weten. “Om voldoende maatwerk in behandelingen te kunnen blijven bieden in dit strafklimaat is deze verhoging noodzakelijk.”

Onder druk

Momenteel is er een maximum van vijf jaar gevangenisstraf mogelijk, bij een combinatie met tbs met voorwaarden. Het voorstel van Lieftink is om dit te verhogen naar tien jaar. “Ons tbs met dwang-stelsel staat zwaar onder druk”, licht hij toe. “Er zijn lange wachtlijsten, soms meer dan twee jaar, voor plaatsing in een tbs-kliniek. Plekken in klinieken met een lager beveiligingsniveau zijn gelukkig minder schaars. Daarom kan een tbs met voorwaarden een adequaat alternatief zijn voor een tbs met dwangverpleging. Meer tbs met voorwaarden zal de druk op het tbs-systeem in ieder geval iets kunnen verlichten.”

Arrest

Lieftink noemt als voorbeeld het arrest van het hof in de strafzaak van cliënt M., de vrachtwagenchauffeur die motoragent Arno de Korte doodreed.

Het Pieter Baan Centrum en de reclassering adviseerden het hof een tbs met voorwaarden op te leggen. “Alle seinen stonden dus op groen om deze lichtere tbs-variant op te leggen. Alleen vond het hof een gevangenisstraf van negen jaren passend, gelet op de ernst van de zaak. Daarom werd voor tbs met dwangverpleging gekozen.”

Overweging

Het hof vond het wel belangrijk dat zijn cliënt eerder – dus ruim voor het verstrijken van zijn twee derde termijn van de gevangenisstraf – op de wachtlijst wordt geplaatst, zodat hij met voorrang in een tbs-kliniek kan worden behandeld. “Een bijzondere overweging, waarvan het de vraag is of Dienst Justitiële Inrichtingen die ook zal uitvoeren”, aldus de advocaat op zijn social media-account.

Lieftink wijst erop dat rechters steeds strenger straffen en dat ook vanuit de politiek en de samenleving de roep om zwaarder te straffen steeds luider wordt. Hij verwijst ernaar dat dit in 2023 heeft geresulteerd in een verhoging van de maximumstraf van doodslag van 15 naar 25 jaar.