2024-09-09

Advocaat Lauren Schouten zet vraagtekens bij verlengen tbs

Het openbaar ministerie wil dat de 23-jarige R.O. twee jaar langer tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. De vrouw werd in juni 2020 veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling in Heiloo en een bedreiging met de dood in Alkmaar en kreeg toen tbs met voorwaarden opgelegd. In april dit jaar besloot de rechtbank die maatregel om te zetten in tbs met dwangverpleging. ,,Ik ben daar niet blij mee'', zei O. vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar. Advocaat Lauren Schouten staat haar bij.

De vrouw zit nu nog op een psychiatrische afdeling in een vrouwengevangenis. Er is pas in april volgend jaar plaats voor haar in een tbs-kliniek. Volgens haar advocaat is het helemaal niet nodig dat O. in de tbs blijft zitten. Zij wil het liefst dat haar cliënt een zorgmachtiging krijgt voor plaatsing in een normale psychiatrische kliniek. ,,Zij is geen gevaar voor anderen, maar alleen voor zichzelf'', aldus raadsvrouw Lauren Schouten.

Een psychiater denkt daar anders over. Zij vindt dat er wel degelijk gevaar is voor anderen als de vrouw agressief wordt. ,,Zij kan niet goed omgaan met emoties. Als de spanningen te hoog oplopen en ze zich afgewezen voelt, is er gevaar voor agressie. Dat is ook wel gebleken uit een incident waarbij iemand gewond raakte omdat ze met stoelen was gaan gooien.'' De psychiater vindt een verlenging met twee jaar noodzakelijk, omdat er nog een behandelplan moet worden gemaakt als O. in de tbs-kliniek komt en die behandeling daarna in gang moet worden gezet.

Vorig jaar april stond de vlag er nog heel anders voor, zei de advocaat van O. ,,Alle neuzen stonden toen dezelfde kant op en werd er gesproken over het doorstromen naar de reguliere GGZ. Maar er was toen geen plek voor haar in de regio van herkomst.'' In december kreeg O. andere medicijnen en was het misgegaan met een aantal incidenten tot gevolg. Daarbij gingen niet alleen de stoelen door de kliniek, maar de vrouw probeerde vooral de hand aan zichzelf te slaan.

Andere deskundigen hebben eerder gezegd dat de jonge vrouw juist niet moet worden opgesloten, want dat haar situatie dan verslechtert. ,,Dat maakt haar alleen maar gekker'', aldus haar advocaat. ,,Zij is iemand die tegen zichzelf beschermd moet worden. Niet de maatschappij moet tegen haar worden beschermd. Laten we geen tbs-plekken bezet houden door iemand die daar niet hoort, terwijl er zulke lange wachtlijsten zijn. Het gaat om een jonge vrouw met nauwelijks een strafblad.'' Zij pleitte voor meer onderzoek naar andere opties.

De officier van justitie bleef bij haar standpunt: een verlenging van de tbs met dwangverpleging voor twee jaar. O. vindt dat jammer. ,,,,Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Ik was het sowieso al niet eens met tbs dwangverpleging. Laat staan dat het met twee jaar wordt verlengd. Ik wil liever helemaal geen tbs of tbs met voorwaarden.''

De rechtbank hield op 20 september jl. de zaak aan om een van de eerdere deskundigen opnieuw onderzoek te laten doen naar de vraag naar het recidivegevaar en of de tbs met dwangverpleging moet worden verlengd en zo ja voor welke periode.