2021-07-23

Drie jaar celstraf voor overval en verkrachting tijdens onbegeleid tbs-verlof

Een tbs'er die vorig jaar tijdens zijn onbegeleid verlof een vrouw van 51 in Lelystad heeft overvallen en verkracht, is door de rechter veroordeeld tot 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Advocaat Jan-Jesse Lieftink stond hem bij.

De man zat sinds 2003 in een tbs-kliniek vanwege poging tot doodslag. In september 2020 kreeg hij een uur onbegeleid verlof om boodschappen te doen. Toen hij niet op tijd terugkwam bij de Oostvaarderskliniek in Almere, werd er alarm geslagen. Terwijl er gezocht werd naar de man, kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen van een ernstig misdrijf in de Oostvaardersplassen in Lelystad. Later bleek dat er een vrouw was overvallen en verkracht.

Op basis van het signalement en een getuigenverklaring concludeerde de politie dat de tbs'er waarschijnlijk bij de zaak betrokken was. Een dag later werd de verdachte door de politie opgepakt. De 38-jarige man ontkende eerder tijdens de rechtszaak nog alles. Hij gaf alleen toe dat hij twee fietsen had gestolen.

Volgens de rechtbank ging het om een "een zeer heftige verkrachting met geweld en bedreiging, waarbij het willekeurige slachtoffer op een openbare plek uit het niets is aangevallen door verdachte, die op dat moment nota bene in een tbs-maatregel liep". Ook blijkt uit de verklaring van het slachtoffer dat het misdrijf "buitengewoon traumatisch en vernederend" is geweest. De rechtbank kwam daarom tot een hogere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechter heeft bepaald dat de oude tbs-behandeling van de man wordt vervangen. De toekomstige tbs-behandeling wordt vanwege de gewelddadige verkrachting anders ingericht.