2024-03-25

Pleegvader over tbs’er die plek in kliniek eist: ’Hij is een kwetsbaar slachtoffer’

Hij is nooit veroordeeld tot een celstraf, maar zit nu al een jaar of drie achter de tralies van de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Zaanstad omdat er geen plek voor hem beschikbaar is in een tbs-kliniek. Advocaat Jan-Jesse Lieftink staat hem bij in het spoedappel bij het Haagse Hof.

Michael F. is een van de 170 mensen die al heel lang wachten op een behandeling in een tbs-kliniek. Hij is de eerste namens wie zijn advocaat Jan-Jesse Lieftink een kort geding aanspande tegen de Staat om een plek af te dwingen. Het geding diende maandag in de rechtbank van Den Haag.

Michael F. lijdt aan schizofrenie, adhd en is verslaafd. Hij belandde in de verdachtenbank vanwege mishandelingen en een diefstal met geweld. Zowel rechtbank als hof oordeelden dat Michael F. geen gevangenisstraf moest krijgen, maar dringend een tbs-behandeling nodig heeft.

Volgens zijn pleegvader Lourens Henkelman is Michael F. „geen akelige boosaardige man, maar vooral een kwetsbaar slachtoffer van zijn psychiatrische stoornissen die hem al 25 jaar parten spelen. Zijn toestand wordt verergerd omdat hij geen uitzicht heeft op een behandeling. Wat vaak onwil wordt genoemd in de gevangenis, is onvermogen.”

Volgens advocaat Jan-Jesse Lieftink verergeren de klachten van Michael F. door het lange wachten en het ontbreken van perspectief. Daardoor zal een behandeling, àls die eenmaal kan beginnen, ook weer langer duren. Lieftink: „iedere minuut telt.”

Golfbewegingen

Dat 170 mensen al heel lang wachten op een plek in een tbs-inrichting is volgens de advocaat het gevolg van „wanbeleid.” Volgens hem sloot toenmalig staatssecretaris Teeven drie tbs-klinieken, omdat er tijdelijk minder behoefte aan behandelingen leek te zijn. Maar volgens Lieftink is er in tbs-land altijd sprake van golfbewegingen. Dat bleek wel na de moord op Anne Faber. Die zaak had een grote toename van het aantal tbs-opleggingen door rechtbanken tot gevolg.

De wachtlijsten groeien verder als gevolg van personeelsproblemen, en een stokkende uitstroom. Dat laatste komt deels door een verharding in de maatschappij die niets te maken wil hebben met ex-TBS’ers, en deels door het woningtekort.

Lieftink wil dat Michael F. binnen drie tot zes maanden een plek krijgt in een tbs-kliniek. „Een datum geeft hem rust.”

Lieftink vertelt tijdens de zitting met trillende stem zijn persoonlijk verhaal. Hij werd in december 2022 getroffen door een burn-out en vertelt over de  behandeling waardoor hij binnen 1 jaar zijn paniek en angsten overwon. 

Lieftink:"Ik moet er niet aan denken dat ik 3 jaar had moeten wachten op een behandeling, zoals Michael F. Dan was ik alles kwijtgeraakt en waren mijn klachten verergerd." Zoals dat nu gebeurt bij Michael F., zegt hij.

Uitspraak 23 april.