2024-09-20

Delftenaar hangt opnieuw tbs boven hoofd na steekpartij: ‘Dat is de hel, bestel dan meteen een doodskist’

De 52-jarige Delftenaar Benny F., die verdacht wordt van het steken van een vrouw, zou opnieuw een tbs-behandeling moeten ondergaan volgens het OM. Op 14 december vorig jaar vond de politie bij de Oostpoortbrug in Delft op straat een vrouw op blote voeten en met snijwonden bij beide ellebogen. Ze was met een sprong van het balkon ontsnapt uit de woning van de Delftenaar Benny F. Advocaat Jan-Jesse Lieftink staat hem bij.

De man had haar volgens het OM met een mes willen doden. Benny F. is een bekende van justitie. In 2003 werd hij veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Vervolgens zat hij 15 jaar in verschillende tbs-klinieken en kwam toen vrij. De officier van justitie vond dat de poging tot doodslag op de vrouw bewezen kon worden eiste opnieuw tbs met dwangverpleging.

F. heeft tijdens de zitting een hele andere lezing dan de vrouw had, die zegt doelbewust door hem te zijn neergestoken. Hij geeft aan dat de vrouw hem nu juist met dat mes aanviel en dat hij dat mes van haar afpakte.

In de rechtszaal laat F. dit samen met zijn advocaat in een soort toneelstukje zien om te tonen hoe hij hem mes van haar afpakte. Daarbij geeft hij toe dat zij tijdens het afpakken van dat mes mogelijk gewond is geraakt. Hij heeft dat alleen niet gezien. Bovendien verzette zij zich hierbij stevig.

Een nieuwe tbs-behandeling ziet F. absoluut niet zitten. Dat is de hel zegt hij tegen de rechters. Bestel dan maar meteen een doodskist voor mij. Er is niks met mij aan de hand. Ik word nu zomaar vals beschuldigd.

Deskundigen adviseren, als de rechter F. schuldig acht, opnieuw tbs met dwangverpleging. Zij geven daarbij aan dat de behandelprognose daarbij somber is.

Advocaat Jan-Jesse Lieftink wijst er op dat het slachtoffer zelf geen lieverdje is. Ze zou drugs gebruiken. eerder zijn veroordeeld en mogelijk in een ruzie met een bankstel hebben gegooid. Dan ben je ook in staat om een mes te pakken.

Ook wijst de advocaat op de verschillende inconsistenties in haar verklaringen. Het lijkt erop dat er bij iedere nieuwe verklaring er wel weer wat bijkomt of dat het toch weer net iets anders is gegaan.

Dat is anders met de verklaring van F. Die is vanaf het begin af aan logisch, gedetailleerd en consistent.

Bovendien wordt zijn verklaring ook ondersteund door een getuige. Van die de vrouw zou de getuige hebben gehoord dat F. het mes van haar zou hebben afgepakt.

Uitspraak rechtbank is op 4 oktober 2024.