2024-07-04

Erasmusschutter Fouad L. opnieuw naar Pieter Baan Centrum: 'Ik ben niet gek en dat zal ik bewijzen’

Erasmusschutter Fouad L. (33) gaat binnenkort voor een tweede keer naar het Pieter Baan Centrum. Dat is uniek. ,,Ik ben niet gek, dat zal ik bewijzen ook’’, zei de Rotterdamse geneeskundestudent bij aanvang van zijn eerste opname. Advocaat Jan-Jesse Lieftink legt uit hoe uniek dit is.

‘Niet eerder meegemaakt tweede keer in korte tijd naar PBC’

Dat betekent dat L. komende maandag, 8 juli, voor een tweede keer naar het PBC gaat. Advocaat Jan-Jesse Lieftink, gespecialiseerd in Pieter Baan Centrum onderzoeken, zegt dat het opvallend is dat L. voor een tweede keer wordt onderzocht voor er een rapport ligt. Het gebeurt enkel als een verdachte eerst niet wil meewerken en dan in hoger beroep wel.

,,In mijn praktijk is dat nog nooit voorgekomen. Het kan zijn dat zijn houding is gewijzigd en hij nu wel wil meewerken, dat het dossier nieuwe inzichten geeft waarover ze hem vragen willen stellen of dat ze twijfelen aan hun advies en meer tijd nodig hebben. Het Pieter Baan Centrum kan altijd vragen of ze de termijn van het onderzoek mogen verlengen als iemand daar zit. Dat is nu blijkbaar niet gebeurd.’’ Het onderzoek was in maart klaar. Bij een nieuw verhoor daarna, beriep hij zich opnieuw op zijn zwijgrecht.

Bij andere zaken legde rechter advies PBC naast zicht neer

Bij het Pieter Baan Centrum worden verdachten onderzocht van wie het vermoeden is dat er iets psychisch mis mee is. Gekeken wordt of door de psychische stoornis iemand minder of niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor hun daad. Een rapport gaat ook over de kans dat een verdachte weer in de fout gaat en er staat advies in over de behandeling die nodig is zoals tbs.

Lieftink kan zich voorstellen dat bij het Pieter Baan Centrum de rechtszaak tegen Thijs H. op de achtergrond meespeelt. Hij ziet gelijkenissen met Fouad L., al is niet bekend of die psychotisch was ten tijden van de moorden. Bij H., die drie moorden pleegde in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide, concludeerden de psychiater en psycholoog dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Dat zou betekenen dat hij geen gevangenisstraf kon krijgen maar alleen tbs. Zowel de rechtbank als het Gerechtshof legden dit advies van de deskundigen naast zich neer en legden H. wel een celstraf met tbs op. ,,Dat bracht een grote schok teweeg, zeker ook bij het Pieter Baan Centrum.’’

De verwachting is dat het onderzoek van het Pieter Baan Centrum begin september klaar is. Die maand is ook een laatste voorbereidende zitting. Het verzoek van de rechtbank is dat Fouad dan de eerste keer naar de rechtbank komt. Zodat hij zelf kan wennen aan de rechtszaal, maar ook zodat de nabestaanden en slachtoffers hem dan een eerste keer kunnen zien. De inhoudelijke rechtszaak staat gepland voor januari.