2024-04-11

OM in hoger beroep vrachtwagenchauffeur die agent doodreed: ‘M. loopt op muziek vooruit’

Twee dagen zijn uitgetrokken voor het hoger beroep tegen vrachtwagenchauffeur Edwin M. die in de zomer van 2021 motoragent Arno de Korte doodreed. Bij de Rotterdamse rechtbank kreeg de 48-jarige chauffeur uit Melissant twaalf jaar celstraf en tbs. Maar op tafel ligt nu het advies dat tbs met voorwaarden passender zou zijn. De maximale straf daarbij is vijf jaar. Advocaat Jan-Jesse Lieftink staat hem in hoger beroep bij.

Het liefste zou mr. Jan-Jesse Lieftink, de advocaat van M., zien dat de eerste stappen naar behandeling in een kliniek al worden gezet. Zodat hij bij vijf jaar celstraf, waarvan hij rond de zitting al drie jaar heeft uitgezeten, binnen enkele maanden daarheen kan. Het gaat dan niet om een tbs-kliniek - zoals de straf in de zitting bij de rechtbank was - maar een forensisch psychiatrische kliniek.

M. wordt verdacht van moord of doodslag op de motoragent. Zelf heeft hij altijd volgehouden dat hij de agent te laat zag om te kunnen remmen en probeerde uit te wijken. Kijkend naar het bewijs trok de Rotterdamse rechtbank echter een andere conclusie. M. zou de motoragent welbewust hebben doodgereden.

Nieuw is dat M. stelt nu dat hij flashbacks had naar de eerdere gebeurtenissen. Bij hem is naast een autistische en aanpassingsstoornis ook PTSS vastgesteld na extra onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC). Daaraan werkte M. en zijn familie nu wél mee. De conclusie is dat M. ten tijde van het doodrijden van de motoragent verminderd of mogelijk sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. De twee deskundigen van het PBC worden opgeroepen bij het hoger beroep aanwezig te zijn om vragen te beantwoorden.

Voor het hoger beroep zijn twee dagen uitgetrokken op 24 en 25 juni.

Ook door Hart van Nederland werd aandacht besteed aan de regiezitting. Advocaat Jan-Jesse Lieftink werd geinterviewd voor de tv-uitzending van 11 april 2024.