2024-06-10

Justitie wil in hoger beroep alsnog TBS voor vermeende schutter Colijnstraat Oss (50)

Beschoot een 50-jarige Ossenaar op 5 februari 2021 dan toch met ‘voorbedachte rade’ een woning in de Colijnstraat in zijn woonplaats? Justitie denkt nog steeds dat de man thuishoort in een tbs-kliniek en ging daarom vrijdag bij het gerechtshof in hoger beroep tegen een vonnis van de Bossche rechtbank. Advocaat Aram Sprey staat hem bij in hoger beroep.

De rechtbank concludeerde in 2022 dat de vermeende schutter niet had geprobeerd om de bewoners van het pand te vermoorden, maar hen ernstig had bedreigd. Johannes van H. kreeg daarvoor een celstraf van 24 maanden waarvan 13 maanden voorwaardelijk met reclasseringstoezicht. Justitie had gevraagd om 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De verdachte heeft de feiten altijd ontkend. ,,Ik ben geen schutter, mevrouw”, zei hij vrijdag tegen de voorzitter van het hof. ,,Als ik een pistool had, zou half Oss het geweten hebben.”

De advocaat Aram Sprey gaf aan dat de strafeis hoog was: in andere gevallen waarbij een woning met scherpe munitie onder vuur was genomen, viel die vaak lager uit. Dat overtuigde de aanklager. Die paste zijn strafeis aan van 4 naar 3 jaar cel en tbs. Verder vond Sprey dat een tbs in deze zaak echt niet aan de orde is.

Volgens de rechtbank was er geen grote kans op dodelijk letsel bij de schietpartij. Dat had te maken met onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij 12 proefschoten ging de kogel door het rolluik én door het dubbelglas. In werkelijkheid was de kogel slechts door één ruit gegaan. Dat gaf een sterke indicatie dat de loop van het gebruikte wapen minder goed rond en op maat was.

Uitspraak over veertien dagen.