2024-01-28

Tbs-advocaat over kritisch rapport Oostvaarderskliniek: 'Intriest voor medewerkers én patiënten'

Het vrijdag verschenen rapport over het werkklimaat in de Almeerse Oostvaarderskliniek is intriest voor medewerkers én patiënten. Dat zegt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink. Volgens de onderzoekers functioneerden directie en management van de kliniek onvoldoende en voelden medewerkers zich langere tijd niet veilig richting de directie.

Lieftink las in het rapport veel dingen die hij herhaaldelijk zelf aankaartte. Hij staat met zijn Bureau TBS Advocaten veel tbs'ers bij en vroeg de afgelopen jaren geregeld aandacht voor de situatie onder het personeel in de Almeerse kliniek en de gevolgen voor patienten.

Gesprekken met betrokkenen

Naar aanleiding van verschillende incidenten die ook de media haalden, gaf minister Weerwind in 2022 opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken in de kliniek. Voor het onderzoek werden 1-op-1 gesprekken gevoerd met 185 medewerkers. Ook spraken de onderzoekers met oud-medewerkers, vijf patiënten en twee tbs-advocaten. De uitkomsten hiervan zijn vrijdagmiddag gepubliceerd.

Volgens Lieftink zijn de onderzoekers wel echt grondig te werk gegaan. "Wat er nu uitkomt, voelt wel als gerechtigheid, nadat ik jaren achter elkaar inspectie en ministerie op misstanden attent maakte. Dat kunnen beiden zich aantrekken!"

Al in 2018 en 2019 trok Lieftink aan de bel. Maar er werd niet geluisterd en veel medewerkers durfden toen niet naar buiten te treden, merkte hij. "Dat maakt het zo wrang. Anders waren heftige incidenten, zoals de zaak van Michel B. mogelijk voorkomen."

Lieftink doelt op een zaak in Lelystad, waarbij twee ex-tbs-ers in april 2019 aan de Rode Klif een 72-jarige man doodden. "Medewerkers zeggen nu in het rapport dat forensische scherpte op bepaalde momenten ontbrak. Dat kwam ook bij de incidenten van Michel B. en de hotelmoord in Arnhem naar voren."

Risico's voorkomen

Lieftink stelt vast dat medewerkers blijkbaar pas na het aftreden van de vorige directie naar buiten durfden te treden. "Het is belangrijk dat er nu niet alleen een vertrouwenspersoon richting cliënten komt, maar ook richting de medewerkers van de kliniek. Een veilige plek, waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Zodat risicovolle situaties kunnen worden voorkomen."

Er ligt volgens de tbs-advocaat nog wel een klus voor de nieuwe directie. "Onderzoekers verwijten de kliniek in het rapport ook dat ze geen missie hebben. En zonder missie kun je als organisatie niet werken. Hoe kun je personeel aan je binden zonder missie? Belangrijk is dus dat de komende jaren wordt geïnvesteerd in die missie en in vertrouwen in elkaar."