2024-02-27

Ontsnapte tbs’er Kendrick stak zijn ex veertien keer, voor ogen van zoontje: ‘Voelde hoe hij op me in stak’

Voor de ogen van haar zoontje wordt een vrouw uit Soest veertien keer met een mes gestoken door Kendrick M, haar ex. Ze probeerde hun relatie uit te maken, maar de tbs-patiënt wordt daar zo boos over dat hij ontsnapt aan zijn begeleider en wraak neemt. ,,Dat het zo liep is voor haar heel vervelend. Maar voor mij ook”, zegt de 33-jarige verdachte dinsdag in de rechtbank. Tbs-advocaat Niels van Wersch staat hem bij.

Volgens M. was hij enkel bij Loïs in Soest langsgegaan om de inlogcode van zijn internetbankrekening op te halen. Hij wilde daarna met hulp van een kennis naar Spanje vluchten. Zij hadden rustig gepraat, maar hadden ruzie gekregen toen zij die code weigerde te geven. Hij had haar uit boosheid geslagen en zij had hem vanuit het niets met pepperspray bespoten, zei Kendrick.

Terwijl hij bijna niets meer zag, pakte zij vervolgens in de keuken een mes waarmee zij in zijn richting zwaaide. Hij probeerde het af te pakken en werd daarbij in zijn handen gestoken. Volgens M. namen zijn instincten het toen over. Hij kreeg het mes te pakken, maar zij bleef op hem af komen. Met zwaaiende bewegingen zou hij haar hooguit vijf keer hebben geraakt. Kortom er zou volgens Kendrick sprake zijn van zelfverdediging.

Volgens tbs- advocaat Van Wersch zitten er te veel tegenstrijdigheden in de verklaringen van het slachtoffer om haar zonder meer te geloven. Hij vindt het verhaal van zijn cliënt dat er sprake was van zelfverdediging wel degelijk geloofwaardig. De vele bloedsporen die in het appartement zijn aangetroffen, passen volgens de raadsman ook goed bij het scenario dat zijn cliënt van het begin af aan heeft beschreven. De advocaat doet een beroep namens zijn client op noodweerexces.

De verwondingen waren volgens de advocaat niet diep en ook niet potentieel dodelijk. Dat zou er op wijzen dat er door zijn cliënt niet actief met kracht is gestoken. De vele snijwonden zijn pas in het ziekenhuis vastgesteld en zouden ook door medische ingrepen veroorzaakt kunnen zijn, stelt de advocaat. Ook verwijt hij de vrouw dat zij vanuit het ziekenhuis al snel contact zocht met de pers. Daardoor zou het onderzoek vertroebeld zijn geraakt.

De verdediging vindt de strafeis van het OM veel te hoog en onvoldoende in overeenstemming met vergelijkbare zaken. Er is in het geval van zijn cliënt hooguit sprake van een poging tot doodslag en daarvoor zou maximaal drie jaar gevangenisstraf opgelegd moeten worden, vindt Van Wersch.

De rechtbank doet op 19 maart a.s. uitspraak in de zaak.

Zie ook artikelen in RTV Utrecht, Telegraaf